Editura:
Contemporanul Coleția:
Biblioteca Contemporanul Anul apariției: 2011
pe stoc, în curs de procesare, 434 pag. Format: 13x20 cm ISBN: 978-606-8260-01-3
Preț: 72,77 lei
Cod produs: CAN0005B
|
Citindu-l, recitindu-l pe Nietzsche, citind și recitind nietzscheenii, dostoievskienii, mă recream, mă remodelam, strunjindu-mă pe mine însămi și, în același timp, mă reapropiam altminteri, de fiecare dată, de continentul Nietzsche, iar în timp probabil, iarăși și iarăși, mai rapid - prin intermediul celui care l-a creat pe Zarathustra - de mine însămi. Scrierile mele, romanele, poemele, eseurile se află, volens nolens, sub auspiciile dionisiace ale acestui scriitor spre care mă harponează, instinctiv, de bună seamă, și voința de a deveni ceea ce sunt: poet. Un poet care propagă un soi de stranie religie a viului, în esență de neexprimat, o religie-mit de sorginte nietzscheană, construită pe un exces de personalitate.
(...) Boala, cu un pic de noroc, poate fi pintenul dat de un nesfârșit zeu răutacios și perspicace în bolgiile luminoase ale destinului. Întâlnirea mea cu acest spectacol de un dramatism randios e - care este Nietzsche - din întâmplare cred că s-a transformat în destin. Da. Și totodată în voința de Destin.
Aura Christi
cumpără acest produs ...
Am terminat de citit cu înfrigurare Nietzsche și Marea Amiază (oricum, verbul "a citi" nu sintetizează decât imperfect efortul sinestezic pe care-l necesită o carte atât de complexă și de bogată în idei). La un prim nivel, volumul poate fi lecturat ca un impresionant catalog al "marilor teme" din literatura europeană (germană, franceză, engleză, rusă, română), aceea înrudită, direct sau indirect, cu suflul zarathustrian al fostului profesor de la Universitatea din Basel. La un nivel secund însă, mult mai profund și mai semnificativ, el este un elogiu excepțional adus vitalismului injectat de solarul divin, reflectat magistral prin textele unor Berdiaev, Sestov, Kierkegaard și mai ales Nietzsche. Filiația cea mai puternică și mai transparentă care îmi vine în minte după parcurgerea paginilor tale este Rudolf Otto: deși nu are nevoie să-l citeze niciodată explicit, cartea este infuzată de conceptul de "numinos", acel sacru inefabil intuit de teologul german în lucrarea sa capitală, Das Heilige. Te felicit pentru acest volum, exemplar în toate sensurile, și sunt convins că oamenii cărora li se adresează nu vor mai fi aceiași după parcurgerea sa.
Catălin Ghiță
cumpără acest produs ...
Suntem pe deplin convinși că Nietzsche și Marea Amiază sau această absolut originală, curajoasă Religie a Viului se vor înscrie nu numai printre exegezele importante, necesare, în acest moment, literaturii contemporane, ci va propune și un alt stil al interpretării, repetăm încă o dată, extrem de curajos, al autoarei, deoarece se aplică, vine în urma unor mari hermeneuți, exersându-se pe texte despre care nu se mai poate spune nimic!, ar exclama orice neofit. Acest curaj, credem noi, încă o dată, îi este dăruit literalmente Aurei Christi, căci ea nu ezită să se scufunde în întregime în baia fierbinte sau insuportabil de rece, de glacială, a unor texte, care, deși scrise și publicate cu un secol sau două înainte, ne apar mereu în față cu o luminiscență aburindă, intensă, inconfundabilă, ca cea a unor culmi înzăpezite, eterne, ca acel spectacol al înălțării în zare a unui colos fals blând, precum Fujiyama, dându-ne mereu impresia de fugă și de apropiere, de mișcare a acelor corpuri stelare, făcute doar pentru a fi contemplate. Cu un curaj, cu o spaimă admirativă, care sunt mereu tot atâtea daruri ale "senzației estetice", ale participării intime, totale, la Creație, abandonând mereu, la nu știu care margine de drum, ticurile, convențiile numeroase, mărunte, care ne apără adesea, uneori chiar și eternul "bun-simț".
În acest fel, drumul "înainte și îndărăt" al autoarei, al autorului de azi, de la creație spre analiză și comentariu, și, încă o dată, fuga în ficțiune și visare, sunt nu numai posibile, dar devin, iată, un stil. Un nou mod de apercepție, de existență, o "cheie practică", adesea "eficientă", de a ne apropia încă o dată de acele culmi înzăpezite, aparent intangibile, pe care le-am evocat mai sus și care plutesc mereu pe linia orizontului minții, oferindu-se fără greș numai acelor priviri care nu pot trăi fără ele.
Nicolae Breban
cumpără acest produs ...
Nicăieri nu veți găsi viul "normal", curgând în făgașurile lui firești, în textele Aurei Christi, ci viul excesiv, hiperboliza(n)t, esențializat prin calitate. E altceva, ceea ce nu se găsește spontan, cuminte, potolit, ci un exces rezultat în urma construcției de sine. Unii ajung la el, alții îl caută pe durata unei întregi vieți, sau, dimpotrivă, îl evită: e o chestiune de "istm": de poetică fragilă, trasată peste abis, asemenea celor care se găsesc cu nemiluita în Făgărașii copilăriei mele, desenate înfricoșător, tensionant, între două prăpăstii. Unii trec, alții se lasă păgubași: în viață este la fel... (...)
Aura Christi construiește un religios redimensionat spre mit: ca și cum, trecând "istmul ontologic" dintre pioșenie și exuberanță, Iisus devine Dionysos, într-un palimpsest cultural care pe mulți îi exasperează. Interpretarea operei brebaniene ca "propunere mitică" face parte din același registru, tot așa cum marginea diafană a mitului reapare obsesiv în numeroase alte eseuri, transformând întreaga carte într-o tulburătoare și foarte vie mitoconstrucție personală.
Ștefan Borbély
cumpără acest produs ... |
Vă mai recomandăm:
|
Nopțile lui Cioran,
Nicoleta Dabija,
Contemporanul
|
carte, monografie, critică, eseu, pe stoc, în curs de procesare, 37,49 lei, mai multe detalii ... cumpără acest produs ...
|
|
|
Cioran și utopia tinerei generații - ediția a II-a,
Mara Magda Maftei,
Contemporanul
|
carte, monografie, critică, eseu, pe stoc, în curs de procesare, 72,77 lei, mai multe detalii ... cumpără acest produs ...
|
|
|
|
Cioran și utopia tinerei generații,
Mara Magda Maftei,
Ideea Europeană
|
carte, monografie, critică, eseu, pe stoc, în curs de procesare, 92,40 lei, mai multe detalii ... cumpără acest produs ...
|
|
|
|
|